HISTORIEK

Historiek van de parochiefeesten.

Na het tombolageweld van 1971(1) en de 5 na-tourcriteriums van 1972-73-74-75 en 76(2) was Eversel klaar om te starten met de grote bouwwerken van het parochiaal ontmoetingscentrum.

Deze gigantische uitdaging van deze bouw slorpte zoveel tijd en energie op van de Everselnaren dat het organiseren van groots opgezette festiviteiten niet meer haalbaar waren.

Onder impuls van de nieuw pastoor, pater Raymond Elsen, werd er een groepje enthousiastelingen samen gesprokkeld.

Hun doelstellingen :

-mensen samen brengen, samen vieren, met een programma voor kinderen, volwassenen en gepensioneerden.

-zorgen voor een financiële opbrengst om hiermee kerk ,school en het toekomstig ontmoetingshuis te financieren.

Zo ontstonden de parochiefeesten in 1977.  Er werd gestart met een grote parochiale tombola die tot in 2019 nog elk jaar verkocht wordt in de straten van Eversel en Ubbersel.

KVLV, KAV, het onderwijzend personeel en de leden van de parochieraad trokken rond, deur per deur om deze tombola aan te bieden.

Gezien St.-Baaf nog in volle opbouw was hadden de eerste feesten tot in 1980 plaats in de zaal Violet en gedeeltelijk ook op de speelplaats van de school.

In de loop van de lange geschiedenis van de parochiefeesten is het programma in de loop der jaren wel wat gewijzigd, maar het grote principe is altijd overeind gebleven. We probeerden eenmaal per jaar de mensen van onze kleine leefgemeenschap samen te brengen om elkaar te ontmoeten en te feesten en ook een centje op zij te zetten voor de noden van de parochie.

In 2020 heeft men besloten de parochiefeesten om te dopen tot dorpsfeesten.

De start van het eerste dorpsfeest in 2020 gebeurde in mineur omwille van de Corona-crisis en de strenge veiligheidsmaatregels die op dat ogenblik nog van kracht waren voor grotere evenementen.

 

(1)Tombolageweld in 1971: De inwoners van Eversel verkochten toen voor bijna 1 miljoen Belgische Franken tombolabiljetten in gans Heusden-Zolder en in de omliggende dorpen. Eversel was verdeeld in 5 grote wijken. Elke week was er een wijk van dienst om met de hoofdprijs op een aanhangwagen (een Mini Cooper van garage Lekens) de straten en deuren af te dweilen.

(2)Het kleine Eversel slaagde er vijf jaar na mekaar in om de destijds populaire wielercriteria te organiseren na de Ronde van Frankrijk. Al wat naam een faam had in de rennerswereld van die tijd heeft hier rondjes gedraai door de Buta, P.Beckerstraat en Vroenweg.  We citeren maar enkel namen; Eddy Merckx, Roger Swerts, Freddy Maertens, Luis Ocona, Michel Pollentier enz..) Na deze criteriums werd in een grote feesttent nog verder gefeest met optredens van tal van grote vedetten.(Vader Abraham, de Zangeres zonder Naam, Willy Sommers, Salim Seghers…)